Over Leef-Tijd

Leef-Tijd is de vennootschap van Mark Claus en richt zich op het trainen en adviseren van senioren. Mark geeft sinds 1970 cursussen voor senioren en sinds 1974 geeft hij ook cursussen ‘Pensioen in zicht’. Toen Mark zelf met pensioen ging besliste hij zijn kennis en ervaring verder te benutten en richtte de vennootschap Leef-Tijd op.

Leef-tijd heeft als missie om ouder vorm te geven op een actieve, positieve en creatieve manier door aangepaste training en advies van senioren. Mark gelooft sterkt in de groeikracht van mensen en de ontwikkeling van hun talenten.

Klanten van Leef-Tijd zijn onder meer:

Ook in Nederland werkt Leef-Tijd voor Stichting Pensioenfonds Medisch Specialisten en voor Succesvol met pensioen.

Mark Claus

In 2006 stopte Mark met werken voor een baas In Nederland, in Zeeuws-Vlaanderen en ging zelfstandig verder. Als senior-trainer werkte hij voor een groot bureau voor training en advies waar hij 37 jaar trainingen gaf aan allerlei groepen maar ook aan senioren, oudere werknemers en mensen die met pensioen gingen.

mark-clausMark Claus werd geboren in 1944 in Beveren-Waas, waar hij ook zijn jeugd doorbracht. Later trouwde Mark en verhuisde naar Aalter.

Zijn studie en vormingsachtergrond: eerst onderwijzer, daarna sociaal cultureel werk. Zijn bijscholingen: Relatieconsulent bij de Relatiestudio in Gent, Gestaltherapie bij IVC in Kortrijk, Mindfulness aan Arteveldehogeschool, en recent Counceling Existentieel Welzijn aan KUL Leuven.

Hij is auteur van de bestseller: “Gefeliciteerd gepensioneerd” en recent verschenen van hem “Met plezier met pensioen” en “Ouder worden met de glimlach”.

Mark is een actieve senior die veel houdt van natuur en er graag in beweegt door te werken in zijn ecologische tuin en te wandelen. Wandelen is goed voor zijn lichaam vertelt hij maar ook voor zijn geest en creativiteit, drie belangrijke pijlers. Reflectie, humor en de glimlach zijn belangrijke voedingsbronnen. Hij noteert zijn observaties, ervaringen en ideeën en dat leidt al eens tot een boek over het thema Leeftijd.

In ontwikkeling

De meest recente projecten van Leef-tijd.be zijn:

Proeven van wijn en met pensioen zijn”. Deze smaakvolle workshop is een samenwerking tussen Mark Claus en zijn dochter Marina Claus waarin senioren kunnen kennismaken met gepensioneerd zijn onder begeleiding van een professionele sommelier.

De online cursus van Etadoro:

 

Leef-tijd.be heeft ook enkele projecten in het vizier voor de nabije toekomst:

Het boek van mijn leven” van het zorgbedrijf van de Stad Antwerpen.  Mark Claus zal dit boek in samenwerking met zorgbedrijf Stad Antwerpen ontwikkelen.

Counseling existentieel welzijn is de opleiding aan de KU Leuven die Mark in 2015 zelf afrondde en die hij met enkele mededenkers verder zal uitwerken.