Graag wil ik een pleidooi houden voor creativiteit en dan in combinatie met ouder worden. We hebben allemaal een dosis creativiteit, de een al wat meer dan de ander dat is waar maar het goede nieuws is dat je je creativiteit kunt uitdagen, oefenen en ontwikkelen. Let op ik heb het hier over creatief denken en niet over creatief werk. Creativiteit en creatief denken wordt wel eens verward met creatief werk, met knippen en plakken, tekenen en schilderen en collages maken.

Creatief denken hebben we nodig om ons leven vorm te geven. Vanwaar zal het anders moeten komen? We zullen het toch zelf moeten bedenken.

Creatief denken begint bij een goede vraagstelling. Investeer daar maar goed in want het is het halve werk. Bekijk de vraag nog maar eens goed langs alle kanten, kies verschillende invalshoeken en herformuleer de vraag nog eens.

Vervolgens komt de fase van divergentie, van uitwaaieren, van brainstormen. Het kan helpen om hier ook je on- en onderbewustzijn zijn werk te laten doen. Ga na de vraagstelling wandelen of andere dingen doen waarbij je niet onmiddellijk met de vraag bezig bent. Er een nacht over slapen kan ook. Wees dan alert op je dromen en op de fase tussen slapen en wakker worden. Wel alert zijn op de signalen, de ideeën die in je hoofd floepen. Je noteert ze best.

Later ga je nog eens bewust brainstormen en zoveel mogelijk nieuwe ideeën verzamelen.

slechte muis

Na deze fase is het werk niet klaar, je bent pas half weg, er komt nog de fase van convergentie. De hele brainstorm bewerken, selecteren, verfijnen, verrijken om dan de beste ideeën over te houden.

Een simpele oefening om je creatief denken te ontwikkelen is als je voor een probleem of vraagstelling staat niet ophouden bij één oplossing maar er een hele reeks bedenken. Wat zou je met deze gedachtegang over creatief denken zelf kunnen doen? Nee, niet één oplossing, een hele reeks. Succes ermee.

Creatief denken en ouder worden
Deel dit bericht:

Geef een reactie

avatar
wpDiscuz